ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Το Ηλιακό μας Σύστημα αποτελείται από τον Ήλιο, που βρίσκεται στο κέντρο του, από πλανήτες και από άστρα. Ξεκινώντας από αυτόν που βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο, οι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος είναι οι παρακάτω:

Ø      Ερμής (κανένας δορυφόρος)

Ø      Αφροδίτη (κανένας δορυφόρος)

Ø      Γη (ένας δορυφόρος)

Ø      Άρης (δύο δορυφόροι)

Ø      Δίας (δεκαέξι δορυφόροι)

Ø      Κρόνος (δεκαοχτώ δορυφόροι)

Ø      Ουρανός (δεκαπέντε δορυφόροι)

Ø      Ποσειδώνας (οχτώ δορυφόροι)

Ø      Πλούτωνας (ένας δορυφόρος)

 

 

 

 

ΕΡΜΗΣ

Ο Ερμής είναι ο πιο κοντινός στον Ήλιο και ο δεύτερος μικρότερος (μετά τον Πλούτωνα) πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Η ζέστη εκεί είναι ανυπόφορη και στον Ερμή δεν υπάρχει νερό ούτε ζωή.

 

 

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος  πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο. Η αδιαφανής ατμόσφαιρά της αποτελείται από ανθρακικό αέριο και κατακρατεί τη θερμότητα του Ήλιου σαν καπάκι! Όπως και στον Ερμή, ούτε στην Αφροδίτη υπάρχει νερό και ζωή, ενώ στην επιφάνειά της έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες ηφαίστεια.

 

 

 

 

 

ΓΗ

Η Γη είναι ο τρίτος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο. Το νερό που περιέχει είναι σε υγρή, στερεά και αέρια μορφή. Είναι ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο υπάρχει ζωή στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα! Η Σελήνη είναι ο μόνος δορυφόρος της Γης.

 

ΑΡΗΣ

Ο Άρης είναι ο τέταρτος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο. Παρόλο που είναι πολύ κοντά στον ήλιο είναι ένας πολύ ψυχρός πλανήτης συγκριτικά με τη Γη. Το έδαφος του Άρη επιτρέπει την προσγείωση ενός διαστημόπλοιου, αλλά για να φτάσει κάποιος εκεί θα πρέπει να ταξιδεύει για περίπου δυο χρόνια!

 

ΔΙΑΣ

Ο Δίας είναι ο πέμπτος πλανήτης πιο κοντά στον Ήλιο. Είναι ένας θεόρατος πλανήτης που περιέχει ήλιο και υδρογόνο στην ατμόσφαιρά του. Επειδή κινείται γύρω από τον άξονά του πολύ γρήγορα, δημιουργούνται ανεμοστρόβιλοι κι ο πιο γνωστός από αυτούς είναι η «ερυθρά κηλίδα». Η επιφάνεια του Δία δεν είναι στερεά, αλλά καλύπτεται από παχύ στρώμα αερίων. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να προσγειωθεί κάποιο σκάφος στο Δία.    

ΚΡΟΝΟΣ

Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Η ατμόσφαιρά του καλύπτεται από ήλιο και υδρογόνο όπως και του Δία. Τον περιτριγυρίζουν δακτύλιοι από πετρώματα και πάγους και η επιφάνειά του δεν είναι στερεά. 

 

 

ΟΥΡΑΝΟΣ

Ο Ουρανός είναι ο έβδομος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο και λόγω αυτής της μεγάλης απόστασής του από τον Ήλιο, η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι πολύ χαμηλή. Παρατηρώντας τον Ουρανό από το τηλεσκόπιο, βλέπουμε ότι έχει την όψη πρασινωπού δίσκου με φωτεινές ζώνες και σκοτεινές ταινίες σαν κι αυτές του Δία και του Κρόνου. Η διάμετρος του Ουρανού είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερη από της Γης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στον ένα από τους 15 δορυφόρους του Ουρανού, τη Μιράντα, υψώνονται μεγάλοι ορεινοί όγκοι.                                     

 

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

Ο Ποσειδώνας είναι ο όγδοος σε απόσταση από τον Ήλιο, η διάμετρός του είναι τετραπλάσια σχεδόν από εκείνη της γης, ενώ η μάζα του είναι ίση με 17 γήινες μάζες. Έχει 8 δορυφόρους, τον Τρίτωνα και την Νηρηίδα, αλλά μετά την αποστολή του Βόγιατζερ 2 μάθαμε για ακόμα 6 δορυφόρους. Επειδή είναι μακριά από τον Ήλιο, ο Ποσειδώνας είναι ένας πολύ ψυχρός πλανήτης, ενώ η ατμόσφαιρα του μοιάζει με την ατμόσφαιρα του Δία, με κύριο συστατικό το υδρογόνο.

 

 

 

 

 

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ

Ο πιο απομακρυσμένος και ταυτόχρονα ο μικρότερος από τους εννιά πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος. Το μέγεθός του είναι το μισό της Γης και το ένα έκτο του βάρους της. Σύμφωνα με ένα σημαντικό εύρημα του 1988, στον Πλούτωνα υπάρχει ατμόσφαιρα! Είναι πολύ πιθανό όμως η ατμόσφαιρα αυτή να μην είναι μόνιμη: όταν ο Πλούτωνας βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο, η ατμόσφαιρα στερεοποιείται σε πάγο, ενώ όταν βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο, η ατμόσφαιρα εμφανίζεται και πάλι. 

 

 

 

Βιβλιογραφία:

¯     «Πες μου γιατί Babar: Το Διάστημα», 2001, Modern Times

¯     «Ερευνητές: Το Ηλιακό Σύστημα», Απρίλιος 2001, Βιβλιοσυνεργατική

¯     http://www.astrovox.gr

 

Ομάδα μαθητών:

v     Αραμπατζής Στέφανος

v     Γκοτζιάς Γιάννης

v     Διολέτη Μεταξία

v     Κρητικός Μιχάλης

v     Λαδάς Μιχάλης

v     Μιχαλάκη Πόπη

v     Φούσκας Γιάννης