Συζήτηση με τη μουσικό κ. Μαριάννα Χατζηϊωάννου 

 

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποια είναι τα δυσκολότερα μουσικά όργανα και γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το κάθε όργανο έχει τη δική του δυσκολία. Πρέπει να κάνει κανείς προσπάθεια για να το κατακτήσει. Θα μπορούσα να αναφέρω το βιολί ως ένα πολύ δύσκολο όργανο. Θέλει πάρα πολύ καλό «αυτί» για να μπορέσεις να παίξεις ωραία και σωστά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα και ποια όργανα πρέπει να έχει μια ορχήστρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ορχήστρα έχει τρεις βασικές ομάδες οργάνων. Τα έγχορδα, δηλαδή αυτά που βγάζουν ήχο μέσα από τις χορδές τους, τα πνευστά, που ο ήχος παράγεται με τον αέρα που πάλλεται μέσα στις σωλήνες τους, και τα κρουστά, που ο ήχος παράγεται με χτυπήματα, με κρούση. Κάποια από τα έγχορδα είναι τα βιολιά, τα τσέλα, τα κοντραμπάσα, οι βιόλες, στα πνευστά ανήκουν τα χάλκινα- όπως το τρομπόνι, η τρομπέτα, η τούμπα- και τα ξύλινα- όπως το φλάουτο, το κλαρίνο, το μποέμ- και τέλος κάποια από τα κρουστά είναι τα τύμπανα και οι καμπάνες. Υπάρχουν πολλά όργανα μέσα σε μια ορχήστρα και σιγά-σιγά θα τα μάθουμε όλα μέσα στην τάξη.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρόνια πρέπει να σπουδάσει κάποιος για να μάθει ένα μουσικό όργανο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ανάλογα με το όργανο. Για παράδειγμα, το πιάνο χρειάζεται περίπου δώδεκα χρόνια σπουδών. Άλλα όργανα χρειάζονται λιγότερα χρόνια, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο από πέντε χρόνια.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιους διάσημους Έλληνες μαέστρους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένας πάρα πολύ μεγάλος μαέστρος ήταν ο Δημήτρης Μητρόπουλος, που δε ζει πια. Μερικοί σύγχρονοί είναι ο Αγραφιώτης, ο Καρύδης και πολλοί άλλοι. Αλλά το μαέστρο Μητρόπουλο θα πρέπει να τον θυμόμαστε όλοι, γιατί υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη μορφή στην ελληνική μουσική.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι δύσκολη η δουλειά ενός μαέστρου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ένας μαέστρος πρέπει να έχει πάρα πολλές γνώσεις. Χρειάζεται πολλή προετοιμασία στο σπίτι και πολύ διάβασμα. Οι άνθρωποι αυτοί διαβάζουν όλη μέρα. Πρέπει να ξέρουν καλά τα έργα που διευθύνουν και να είναι ικανοί να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι παίζει το κάθε όργανο, η κάθε ομάδα οργάνων μέσα στην ορχήστρα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια διάσημα μουσικά όργανα ή είδη μουσικής που υπάρχουν στο εξωτερικό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δε νομίζω ότι υπάρχουν διάσημα όργανα, αλλά «δημοφιλή» όργανα, δηλαδή όργανα που τα αγαπάει πολύ ο κόσμος και έχουν γραφτεί για αυτά πολλά έργα, όπως είναι το βιολί ή το πιάνο. Αλλά όλα τα όργανα έχουν τη χρησιμότητα και την ομορφιά τους αν κανείς τα γνωρίσει και τα αγαπήσει. Τώρα, κάποια από τα είδη της μουσικής είναι η κλασική, η τζαζ, η παραδοσιακή, η ποπ και η ροκ που σας αρέσουν πολύ και άλλα.   

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει σαμιώτικη παραδοσιακή μουσική και παραδοσιακά μουσικά όργανα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως. Όλο το ανατολικό Αιγαίο έχει παραδοσιακή μουσική. Μερικά σαμιώτικα παραδοσιακά μουσικά όργανα είναι το σαντούρι, το λαούτο και το βιολί.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για ποιους λόγους επιλέξατε να γίνετε μουσικός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πολύ απλό! Μου αρέσει η μουσική.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το αγαπημένο σας μουσικό όργανο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι λίγο δύσκολο να πω! Μου αρέσει πάρα πολύ το πιάνο, γιατί είμαι πιανίστα. Μου αρέσει όμως πολύ και ο ήχος από το βιολοντσέλο. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα σας πω τι εύχομαι. Εύχομαι η μουσική στα σχολεία να γίνεται καλύτερα απ’ ό,τι γίνεται σήμερα. Να μπορούμε να μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα, να έχουμε περισσότερη ώρα στη διάθεσή μας για να κάνουμε μουσική, να μαθαίνουμε και μουσικά όργανα μέσα στην τάξη και να μπορείτε εσείς να φτιάχνετε μουσική. Όσο για μένα, εύχομαι να μπορώ να παίζω περισσότερο, να έχω δηλαδή ελεύθερο χρόνο και να μελετάω για συναυλίες. 

 

Ομάδα μαθητών:

¯     Ειρήνη Βαρβαδούκα

¯     Δημήτρης Γερανιός

¯     Φωτεινή Κάιλα

¯     Μάνος Καρλοβασίτης

¯     Έλενα Κλεισσιάρη

¯     Κώστας Παρτσάφας

¯     Κωνσταντίνα Σάββα