Τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου

 

 

Το ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ της ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

 

Η Αλικαρνασσός, αρχαία παραλιακή πόλη της Καρίας (Μ. Ασίας), έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της όταν βασιλιάς της ήταν ο Μαύσωλος.

Μετά τον θάνατο του βασιλιά Μαυσώλου, η σύζυγος του Αρτεμισία κατασκεύασε προς τιμήν του μεγαλοπρεπές μνημείο που ονομάστηκε «Μαυσωλείο». Το μνημείο αυτό περιλαμβάνεται στα εφτά θαύματα του κόσμου. Είχε ύψος 44 μέτρα και περίμετρο 125 μέτρα. Ήταν διακοσμημένο με εξαιρετικές παραστάσεις και με θαυμάσια αγάλματα.

Ήταν έργο του Πυθέα και του Σάτυρου που ήταν αρχιτέκτονες. Το Μαυσωλείο καταστράφηκε από μεγάλους σεισμούς στο διάστημα μεταξύ 12ου- 15ου αιώνα.

Σε ανασκαφή που έκανε το 1857 ο Άγγλος αρχαιολόγος Νιούτον, ορισμένα ευρήματα από το μαυσωλείο ήρθαν στο φως και μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο.                                                                                                                       

 

Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

 

Ο Κολοσσός της Ρόδου χτίστηκε την εποχή του Δημήτριου του Πολιορκητή. Ο Κολοσσός κατασκευάστηκε από το γλύπτη Χάρη Λίνδιο. Δάσκαλός του υπήρξε ο Λύσιππος. Η κατασκευή αυτή  έγινε προς τιμή του Θεού Απόλλωνα. Κατά τη λαϊκή παράδοση χρειάστηκε δώδεκα χρόνια για να κατασκευαστεί. Λέγεται πως είχε ύψος 30 μ. Μετά από μια μεγάλη σεισμική δόνηση γκρεμίστηκε το 224 π.Χ.                                                                                              

 

Ο ΝΑΟΣ  ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΟ

 

Ο περίφημος αυτός ναός που ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ιερά του ελληνικού κόσμου, μέχρι το 401 μ. Χ. όταν ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος πήρε την απόφαση και τον έκλεισε. Η  λατρεία της θεάς Άρτεμης είχε μεταφερθεί στην Ελλάδα από την Ανατολή. Ο μαρμάρινος ναός της Άρτεμης βρισκόταν  στην Έφεσο, που ήταν πρωτεύουσα των δώδεκα πολιτειών της Ιωνίας. Οι διαστάσεις  του ήταν 55 *100 μέτρα με οκτώ κολώνες στις στενές πλευρές και είκοσι στις μεγαλύτερες. Ο Ναός της Άρτεμης σχεδιάστηκε από το Χερσίφρων και το Μεταγένη και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε περίπου το 5ο αιώνα π.χ. με αρχιτέκτονες τον Παιώνιο τον Εφέσιο  και το Δημήτριο. Στην κατασκευή του Ναού  βοήθησε και ο βασιλιάς Κροίσος προσφέροντας πολλές κολώνες που στη βάση τους είχαν ανάγλυφες παραστάσεις. Μερικά τμήματά  τους που σώθηκαν βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

 

Ο ΦΑΡΟΣ  ΤΗΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Ο σπουδαιότερος φάρος του κόσμου κατασκευάστηκε σε ένα νησάκι απέναντι από την πόλη της Αλεξάνδρειας. Το νησάκι αυτό το ένωσε ο Μ. Αλέξανδρος με την ξηρά με τον περίφημο βραχίονα Επταστάδιο. Ο φάρος ήταν ένας πανύψηλος πύργος με τετράπλευρη βάση, που κάθε πλευρά είχε μήκος 30 μ. Άρχισε να κατασκευάζεται κατά  τη  βασιλεία του Πτολεμαίου  Α΄ και ανατέθηκε στο Σωκράτη τον Κνίδιο  και τέλειωσε την εποχή του Πτολεμαίου του Φιλάδελφου.

Το 1303 ο φάρος καταστράφηκε  από μία ισχυρή σεισμική  δόνηση και κατέρρευσε ολοκληρωτικά το 1346.

 

ΟΙ  ΚΡΕΜΑΣΤΟΙ  ΚΗΠΟΙ  ΤΗΣ  ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ

 

Στο Ιράκ απλώνονταν στην αρχαιότητα η Βαβυλώνα. Η Βαβυλώνα ήταν χτισμένη στις όχθες του Ευφράτη. Ο σημαντικότερος βασιλιάς της ήταν ο Ναβουχοδονόσορας και πιστεύεται από πολλούς ότι σε αυτόν οφείλεται η κατασκευή των ξακουστών κρεμαστών κήπων.

Οι κήποι υψώνονταν σε διαδοχικά επίπεδα σε σχήμα τετράγωνης πυραμίδας και ήταν σκεπασμένοι με παχύ στρώμα προσεκτικά λιπασμένης γης. Χάρη σ’ ένα τέλειο αρδευτικό σύστημα υπήρχε πάνω τους πλούσια και πυκνή βλάστηση: οπωροφόρα δέντρα, φοίνικες, θάμνοι με λουλούδια, πράσινα και αναρριχητικά φυτά και λουλούδια σε παρτέρια. Έπεφταν καταρράκτες από ψηλά και χάριζαν τη δροσιά στα φυτά, στα δέντρα και στα καταπληκτικά σπάνια λουλούδια μέσα στον παραμυθένιο αυτό κήπο.       

 

ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ της ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

Οι αρχιτεκτονικές αυτές κατασκευές βρίσκονται στις δυτικές όχθες του Νείλου κοντά στο Κάιρο. Κατασκευάστηκαν από βασιλιάδες και ευγενείς της Αιγύπτου με σκοπό να αποτελέσουν τους τάφους τους. Οι πιο γνωστές και οι μεγαλύτερες πυραμίδες είναι της Γκίζας, τις οποίες ακόμη και ο Μέγας Ναπολέων δεν κουραζόταν να θαυμάζει κατά την εκστρατεία του στην Αίγυπτο.

Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι οι παρακάτω τρεις:

  1. Πυραμίδα του Χέοπα. Είναι η μεγαλύτερη και αποτελείται από 2.300.000 γρανιτένιους βράχους όπου ο καθένας ζυγίζει από 2,5 έως 15 τόνους και μπορεί να χωρέσει 3 εκκλησίες στο μέγεθος του Αγίου Παύλου της Ρώμης! 
  2. Πυραμίδα του Χεφρήνου, που έχει έκταση 48. 000 τ.μ.
  3. Πυραμίδα του Μικερίνου, γιου του Χέοπα, που έχει έκταση 27. 000 τ.μ.

 

Το ΧΡΥΣΕΛΕΦΑΝΤΙΝΟ ΆΓΑΛΜΑ του ΔΙΑ

 

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δια βρισκόταν στην Ολυμπία. Ήταν έργο του μεγάλου γλύπτη της αρχαιότητας Φειδία.

Το άγαλμα αυτό ήταν χρυσελεφάντινη κατασκευή. Παρουσίαζε το θεό Δία να φέρει στέμμα από κλαδιά ελιάς και να κάθεται σε έναν κέδρινο θρόνο. Ήταν στολισμένο με χρυσό, ελεφαντόδοντο, έβενο και πολύτιμους λίθους. Στο δεξί του χέρι κρατούσε μικρό άγαλμα φτιαγμένο από χρυσάφι. Το αγαλματίδιο αυτό συμβόλιζε τη Νίκη. Στο άλλο χέρι κρατούσε ένα σκήπτρο που στην κορυφή του είχε έναν αετό. Μια αρχαιολογική έρευνα ανακάλυψε τα θεμέλια του εργαστηρίου όπου ο Φειδίας κατασκεύασε το άγαλμα του Δία. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεόδωρος ο Α’  μετέφερε το άγαλμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου και καταστράφηκε από πυρκαγιά το 475 μ. Χ.                       

 

 

Βιβλιογραφία:

  1. «Γνωρίζω τον πολιτισμό», Άννα Λαουτάρη, εκδ. Άλμπατρος
  2. «Περιέργειες», 2001, εκδ. Connection

 

Ομάδα μαθητών:

¯     Αλεξόπουλος Αλέξης

¯     Αρβανίτη Βαγγελίτσα

¯     Βαρδακά Λία

¯     Δημάκη Πετρούλα

¯     Ζαρκάδη Αντωνία

¯     Κατσικάρης Βασίλης

¯     Κουτσούκης Νεκτάριος

¯     Ντοά Αλεξία

¯     Παπαδημητρίου Στέλλα

¯     Ράζου Αρετή

¯     Ραμαντάνη Ρένα