Η μικροβιολογία είναι μια επιστήμη πολύ απαραίτητη για τη ζωή μας. Οι μικροβιολόγοι προσπαθούν με διάφορα μηχανήματα να εντοπίζουν τα μικρόβια που μας κάνουν κακό και μας λένε τι πρέπει να κάνουμε για να τα καταπολεμήσουμε. Αποφασίσαμε να πάρουμε συνέντευξη από τη μικροβιολόγο κ. Καραμηνά γιατί θέλαμε να δούμε από κοντά πως λειτουργούν τα ειδικά αυτά μηχανήματα και να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη μικροβιολογία. Μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Ήταν εντυπωσιακό που μπορούσαμε να δούμε μέσα από το μικροσκόπιο! Ο ρόλος του δημοσιογράφου ήταν πρωτόγνωρος για εμάς, αλλά μας φάνηκε πολύ συναρπαστικός. Ελπίζουμε να μας δοθεί ξανά η δυνατότητα να πάρουμε το ρόλο του δημοσιογράφου. Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξη που έγινε στο μικροβιολογικό εργαστήριο της γιατρού κ. Καραμηνά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τι ασχολείται η Μικροβιολογία και γιατί ονομάστηκε έτσι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Μικροβιολογία, όπως το λέει και ο ίδιος ο τίτλος, ασχολείται με τα μικρόβια. Ξέρουμε ότι καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με πολλά μικρόβια, πολλούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι όταν έρθουν στο σώμα μας προκαλούν λοιμώξεις. Με την αντιμετώπιση αυτών των λοιμώξεων ασχολείται η μικροβιολογία.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με ποιους άλλους κλάδους της ιατρικής συνεργάζεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γενικά, συνεργαζόμαστε με όλους τους κλάδους της ιατρικής. Γιατί πρώτα ένας ασθενής θα επισκεφτεί τον παθολόγο ή τον καρδιολόγο και μετά θα έρθει στο μικροβιολόγο, ο οποίος θα επεξεργαστεί τις εξετάσεις που ο ειδικός γιατρός έχει υποδείξει και θα βγάλει αποτέλεσμα από ποιο μικρόβιο ή από ποια ασθένεια πάσχει ο ασθενής.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί επιλέξατε αυτό το επάγγελμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βασικά ήθελα από πάντα να γίνω γιατρός. Ήθελα να ασχοληθώ με την παιδιατρική, γιατί μ’ αρέσουν πολύ τα παιδιά. Αλλά όταν άρχισα να κάνω την ειδικότητα της παιδιατρικής, με την πρώτη μέρα που αντιμετώπισα ένα περιστατικό άρχισα κι εγώ να κλαίω μαζί με το παιδί. Επομένως αποφάσισα να αλλάξω ειδικότητα και έγινα μικροβιολόγος.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο απαιτητική είναι η δουλειά σας και τι δυσκολίες έχει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι μια δουλειά πολύ υπεύθυνη, όπως είναι όλες οι δουλειές. Αλλά αυτή είναι ακόμη περισσότερο, γιατί ένα μικρό λάθος μπορεί να αλλάξει αμέσως το αποτέλεσμα και τη διάγνωση. Για παράδειγμα, αν εγώ διαγνώσω ότι κάποιος ασθενής έχει υψηλό αιματοκρίτη, ενώ κανονικά εκείνος έχει χαμηλό, αμέσως ο γιατρός του θα αντιμετωπίσει διαφορετικά το περιστατικό. Επομένως, είναι μια πολύ υπεύθυνη δουλειά και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε υπεύθυνα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αισθάνεστε όταν τα ευρήματα των ερευνών σας δεν είναι ευχάριστα για τους ασθενείς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ άσχημα. Έχω κλάψει πάρα πολλές φορές, όταν βλέπω αποτελέσματα που είναι δυσάρεστα για τον ασθενή. Και το πρόβλημά μου είναι πώς θα του το πω και πώς θα το αντιμετωπίσει ο ίδιος ο ασθενής. Βέβαια, πολλές φορές το αποφεύγω και λέω πήγαινε στο γιατρό σου για να το πει εκείνος με τον τρόπο του. Άλλες φορές πάλι, όταν ο ασθενής είναι πολύ φίλος ή πολύ γνωστός μου, κουβεντιάζω μαζί του και προσπαθώ να του το πω με το δικό μου τρόπο. Πάντως είναι πολύ δύσκολες αυτές οι στιγμές.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι ιατρικά μηχανήματα χρησιμοποιείτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολλά. Η επιστήμη προχωράει και τα μηχανήματα είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν ορμονολογικά μηχανήματα, αιματολογικοί, βιοχημικοί και ανοσολογικοί αναλυτές. Κάποτε να σκεφτείτε ότι όλες αυτές τις εξετάσεις τις κάναμε στο χέρι. Τώρα, με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της επιστήμης, υπάρχουν όλα αυτά τα μηχανήματα που διευκολύνουν το έργο μας πολύ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μπορούσατε να μας δείξετε πώς γίνεται μια ανάλυση αίματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ ευχαρίστως! (Σ’ αυτό το σημείο της συνέντευξης, η γιατρός οδήγησε όλους τους μαθητές μέσα στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Μας έδειξε όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί ένας μικροβιολόγος, μας εξήγησε τη χρησιμότητα και τη λειτουργία καθενός από αυτά και είχαμε και την ευκαιρία να πειραματιστούμε με το μικροσκόπιο!).

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το μέλλον της Μικροβιολογίας και πού στοχεύουν οι έρευνές της παγκοσμίως;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Μικροβιολογία εξελίσσεται. Νομίζω ότι χάρη στη μικροβιολογία, η οποία ασχολείται με την ανοσολογία και η ανοσολογία ασχολείται με το DNA, θα ανακαλυφθούν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία θα χρησιμεύσουν πολύ τόσο στην ιατρική όσο και σε άλλους τομείς της ζωής μας. 

 

 

 

Ομάδα μαθητών:

¯    Μανουέλα Γεροντή

¯    Δέσποινα Δαδάρου

¯    Ορέστης Δραπανιώτης

¯    Πέτρος Κολλάρας

¯    Αλέξανδρος Μανωλακάκης

¯    Αλέξανδρος Μαυρής

¯    Μίλτος Σταυρής

¯    Δήμητρα Φουντεδάκη